Nestarnúca klasika Sám doma. Toto sú zaujímavosti, ktoré ste o filme zaručene nevedeli.

Datum: 13.01.2022

Americký rodinný film Sám doma vznikol 16. novembra 1990 pod taktovkou scenáristu Johna Hughesa a režiséra Chrisa Columbusa a okamžite sa stal megahitom.

Nestarnúca klasika Sám doma

Tento kultový film je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc snáď každej rodiny už viac ako tri desaťročia a hoci sme ho videli už snáď stokrát, vždy dokáže pobaviť. Možno si myslíte, že ho poznáte naspamäť, no toto ste o ňom určite nevedeli:

  • Plagát k filmu bol inšpirovaný obrazom Edvarda Muncha „Výkrik“.

 

  • Veľký dom McCallisterovcov je ozajstný a počas natáčania v ňom jeho majitelia aj bývali. Nachádza sa v dedinke Winnetka v štáte Illinois severne od Chicaga. Pre Winnetku je tento dom doteraz najväčšou turistickou atrakciou. Zaujímavosťou je, že počas natáčania v dome bývali aj jeho majitelia, ktorým sa tento zážitok veľmi páčil. Dokonca pripravovali členom štábu a hercom rôzne občerstvenie.

 

  • Gangsterský film pod názvom “Angels With Filthy Souls”, ktorý púšťa Kevin vo filme, bol natočený špeciálne pre potreby tohto filmu a v skutočnosti neexistuje.

 

  • Priateľka Kevinovho staršieho brata Buzza je na fotke v skutočnosti chlapcom prezlečeným za ženu. Dôvodom je fakt, že režisér nechcel zosmiešniť nijaké dievča, pretože to nepovažoval za správne.

 

  • Vo filme sme mali možnosť vidieť aj Macaulay Culkinovho brata Kierana, ktorý si vo filme zahral rolu jeho mladšieho bratranca Fullera.

 

  • Pamätáte si na scénu, keď zlodejovi Marvovi liezla po tvári tarantula? Žiadna na ňom v skutočnosti nebola. Museli ju dorobiť v strižni, lebo krik by pavúka vystrašil a nevedno, ako by v tom prípade naozaj reagoval.

 

  • Aj keď všetky zranenia, ktoré utrpeli zlodeji, boli predstierané, k jednému skutočnému predsa len došlo. Utrpel ho malý Kevin počas nakrúcania scény, keď mal herec Joe Pesci (Harry) zahryznúť chlapcovi do prsta. Jazva zostala Culkinovi dodnes.

 

  • V skutočnom živote by boli zlodeji mŕtvi. Tento bod na zozname je asi každému jasný, no je dôležité zdôrazniť, že nie je možné prežiť to, čomu vystavil malý Kevin neodbytných zlodejov.

 

  • Scenárista John Hughes napísal scenár k prvému filmu za rekordných 9 dní. Prvý film nemal mať pokračovanie. Režisér Chris Columbus sa pre Sám doma: Stratený v New Yorku rozhodol na základe neutíchajúcej popularity pôvodného príbehu. Vyslúžil si miesto v Guinessovej knihe rekordov ako najlepšia akčná komédia. Jedná sa aj o naviac zarábajúcu komédiu všetkých čias. To sa však už nedá povedať o ďalších pokračovaniach, v ktorých Culkina vystriedal Alex D. Linz. O kvalite jednotlivých dielov svedčí aj hodnotenie na známom webe ČSFD, kde prvý diel získal hodnotenie 86 %, pokračovanie stále nadpriemerných 74 % a Sám doma 3 iba 22 %. Pod známou značkou vznikli ešte ďalšie voľné pokračovania, no bez scenára Johna Hughesa kvalita stále viac klesala. TV film Sám doma 4 dosiahol na hodnotenie na úrovni katastrofálnych 9 % a Sám doma 5: Vianočná lúpež z roku 2012 sa môže „pýšiť“ 12 % hodnotením.

 

 

 

 

 

Čítané: 362 x