História lyžovania na Slovensku siaha až do roku 1865

Datum: 13.01.2022

Lyžovanie patrí v súčasnosti medzi najpopulárnejšie zimné športy a rozšírené je už takmer po celom svete. Počiatky lyžovania siahajú až do doby 5 000 rokov pred naším letopočtom. Vtedy však lyže neslúžili na zábavu alebo na aktívne trávenie voľného času ako je tomu dnes.

História lyžovania na Slovensku siaha až do roku 1865

Práve naopak. Naši predkovia neznášali zimu. Keď napadlo množstvo snehu, bol problém dostať sa k potrave. Navyše, brodenie sa v hlbokom snehu tiež nebolo najpríjemnejšie. Zdolávať ťažko dostupné terény si preto uľahčili vynálezom predchodcu lyží, takzvaných snežníc. Najprv išlo len o jednoduché konštrukcie z kúskov vetvičiek. Neskôr človek zistil, že na dlhších kusoch dreva sa dá po snehu aj kĺzať, a tým si ešte viac zjednodušiť pohyb. Modernejšie snežnice pozostávali z opracovaného dreveného rámu s prevŕtanými otvormi pre funkčný výplet, zhotovený obyčajne z konopného vlákna. Tie sa používajú dodnes, hlavne v severských krajinách.

Podľa polárneho cestovateľa a výskumníka Nóra Fridtjofa Nansena pravlasťou lyží je oblasť strednej Ázie, okolie Bajkalského jazera Altajských hôr. Odtiaľ sa lyže sťahovaním národov dostávali do Škandinávie a až neskôr do strednej Európy.

Súčasné moderné lyžovanie siaha do obdobia 19. a 20. storočia. Úplne prvé pokusy boli vo Švédsku, no za kolísku moderného lyžovania sa považuje Nórsko. V nórskej oblasti Kristiania sa lyžiari venovali klasickým lyžiarskym disciplínam - behu a skokom na lyžiach. Zjazdové lyžovanie ešte nebolo na vysokej úrovni a bolo často skúškou odvahy. Lyžiar sa postavil na vrchol svahu, spustil sa rovno dole a jazda bola takmer vždy ukončená pádom. Takýto spôsob bol neefektívny a hlavne nebezpečný, preto sa hľadali nové lyžiarske štýly.

Na Slovensko „priniesol“ lyže lekárnik

Ani Slovensko neobišiel postupný vývoj lyžovania a boli sme jednou z prvých krajín, kde sa tento obľúbený šport udomácnil. Prvý prototyp lyží priviezol na naše územie lekárnik Cordidesz v roku 1865.  Prvým oficiálnym užívateľom lyží bol však Mikuláš Szontagh takmer o desať rokov neskôr. Prvý lyžiarsky spolok na Slovensku vznikol v Kežmarku a využíval blízke Vysoké Tatry. Tento šport však podobne ako korčule nebol určený pre menej zámožných a stal sa skôr módnou záležitosťou. Postupne sa lyžovanie dostávalo aj do ostatných kútov Slovenska, hlavne do Kremnice, Liptovského Mikuláša a Banskej Bystrice. V roku 1920 sa na Štrbskom Plese konali prvé majstrovstvá ČSR. Na rovnakom mieste sa v roku 1935 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta.

Spolu s rozvojom lyžovania u nás súvisí aj výstavba prepravných zariadení. Najstaršou slovenskou lanovkou je tá, ktorá vedie zo Starého Smokovca na Hrebienok. Bola postavená z roku 1908. Dodnes populárna zjazdovka zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnice slúži svojmu účelu už od roku 1937, teda už neuveriteľných 75 rokov v takmer pôvodnej podobe.

 

 

 

 

Čítané: 707 x